top of page

Upoznajte Paju Patka

SSB VEZE

Ton se najpre čuje kao pištanje i polako postaje dublji, uz razaznavanje nečega što liči na pačije gakanje. Kako vrtite dugme, pojavljuje se glas Paje Patka, koji nešto ljutito priča. Vrtite dugme dalje i Paja Patak prelazi u razumljiv govor koji dolazi iz dubine Sibira ili američke prerije. Još dalje i zamenjuje ga grgotanje onog švedskog kuvara koji juri kokice oko stola dok traje Mapet šou. 

To je to: SSB. 

SSB je skraćenica od Single Side Band, Jedan Bočni Opseg. Koga interesuje, naći će detaljnije objašnjenje kako je od AM telefonije, nepodesne za daleke veze, nastao SSB filtriranjem jednog bočnog opsega i potiskivanjem talasa nosioca. Ništa ne razumete, zar ne? Ima vremena. Na drugom mestu, kasnije...   

Ono što je bitno: SSB je već dugo vremena na KT praktično jedini način rada fonijom, tj. glasom. Broj SSB operatora i veza je premašio daleko CW veze zbog svoje jednostavnosti i prirodnosti komunikacije govorom. 

Nema mukotrpnog učenja i vežbanja telegrafije, položite klasu, nabavite stanicu, mikrofon u ruke i radi!

Mada je u osnovi tako, ima dosta stvari koje valja znati. 

Nije SSB uvek laši za rad od CW, naročito u takmičenjima. 

U svakodnevnom radu, postoje postupci i pravila koje valja poštovati. 

USB ili LSB?

U zavisnosti koji je bočni opseg preostao posle filtriranja, postoji USB (Upper Side Band) i LSV (Lower Side Band) telefonija. Da ne bismo komplikovali, USB se koristi na opsezima 14 MHz i iznad, a LSB na 7 MHz i ispod. 

PRIMER SSB VEZE

Najpre se proverava da li je frekvencija slobodna, pitanjem "da li neko koristi ovu frekvenciju?". Ako nekoga ima, nađite drugu, slobodnu. Ako je slobodna, počnite da pozivate.

Opšti poziv na 80-metarskom opsegu upućuje YU1AAA (Ipsilon Užice Jedinica Avala Avala Avala)

Mnogi će umesto ovoga reći "CQ CQ CQ na 80 metara..." što je prihvaćeno kao ispravno, mada se u foniji koristi skraćenica iz CW rada. Ipak, izbegavajte skraćenice i Q-kod u SSB radu, na raspolaganju vam je naš lep i čist govor. Ako želite da zvučite kao iskusan radio-amater, naučite CW i koristite skraćenice u CW radu. Izuzeci su retki, na primer "QSL karta". 

YU1AAA ovde je YU1TUF (Ipsilon Užice Jedinica Timok Užice Futog). Prijem.

YU1TUF ovde je YU1AAA (Pozivni znaci se daju isključivo prema tablici sricanja)

Dobar dan, dragi prijatelju i hvala Vam na pozivu, drago mi je da se čujemo. Raport za Vas je 59 59 59 (petica -devet). Mesto odakle radim je Beograd Beograd i moje ime je Aleks kao Avala Lovćen Evropa Kosovo Sava. Kako ste me primili?

YU1TUF ovde je YU1AAA. Prijem.

Znaci se obavezno speluju odnosno sriču prema tablici sricanja. Ne izmišljajte druge reči za sricanje, to je loša navika, U uslovima loših propagacija i slabih signala, korespondent neće moći da razazna šta ste rekli, a standardnu reč će lako prepoznati.  

Obratite pažnju i na sricanje brojeva. Samo jedan i pet se sriču kao jedinica i petica, ostali brojevi se izgovaraju normalno: dva, tri. četiri, šest, sedam, osam, devet, nula.

YU1AAA ovde je YU1TUF Dobar dan, dragi Aleks. Primljeno sve u potpunosti i hvala za raport iz Beograda. Drago mi je što imamo vezu po prvi put. Raport za Vas je takođe 59  59 59 ovde u Smederevu. Moje ime je Marko. Radim sa uređajem FT-857 (Futog Timok Osam Petica Sedam) snage oko 100 vati i dipolom . Nadam se da ste ovo primili. Molim Vas da izmenjamo QSL karte preko biroa. 

YU1AAA ovde je YU1TUF. Prijem. 

YU1TUF ovde je YU1AAA Hvala, dragi Marko za veoma dobar raport. QSL karte ćemo izmeniti preko biroa. Uređaj sa kojim radim je IC-705 (istra Cetinje Sedam Nula Petica), izlazne snage oko 10 vati, a antena je takođe dipol. Vreme u Beogradu je veoma lepo i toplo. Biće mi drago da se opet čujemo. Hvala Vam za ovu vezu i srdačno Vas pozdravljam, dragi Marko. Do slušanja.

YU1TUF ovde je YU1AAA. Prijem.

YU1AAA ovde je YU1TUF U redu je sve, dragi Aleks i hvala Vam za sve. Vreme ovde u Smederevu je takođe lepo i sunčano. Radovaće me svaki naš ponovni susret. Srdačno Vas pozdravljam i do slušanja. Hvala za lepu i ugodnu vezu, dragi Aleks. 

YU1AAA ovde je YU1TUF. Završavam sa radom.

YU1TUF ovde je YU1AAA Primljeno je sve u redu, dragi Marko i veliko hvala za ovu vezu. Do slušanja, uz srdačne pozdrave. 

YU1TUF ovde je YU1AAA. Završavam sa radom.

Uvek budite pristojni i učtivi. Nepristojne reči nemojte upotrebljavati. Budite ljubazni prema sagovorniku i proverite da li je sve primio kako treba. Ponovite ako je potrebno. 

OCENA KVALITETA SIGNALA

Za ocenu kvaliteta SSB signala koristi se tzv. RS skala, koja se sastoji od dva parametra: razumljivosti i snaga signala.

RS raport se formira na osnovu ocena iz sledeće tabele:

Ocena

Razumljivost

Snaga signala

1

Nečitki signali

Jedva primetni signali

2

jedva čitki signali

Vrlo slabi signali

3

Signal teško čitljiv

Slabi signali

4

Signal čitljiv

Osrednji signali

5

Sasvim čitljiv signal

Prilično dobri signali

6

-

Dobri signali

7

-

Umereno jaki signali

8

-

Jaki signali

9

-

Izuzetno jako signali

Primer SSB veze
bottom of page