top of page
SOTA YU-ZS-116 Kuciste 3.jpg
kamp2019-2019-07-08_10-21-30-yt9tp_edited.jpg

OBUKA

Na mladima svet ostaje!

Klubovi koji su to shvatili i bavili se privlačenjem mladih i njihovom obukom imaju danas podmladak koji osigurava budućnost i kluba i hobija. 

Kod nas postoje mnogi pokušaji da se sistematizuje obuka mladih operatora, sa manje ili više uspeha. 

Ovaj deo sajta je naš pokušaj namenjen onima koji žele da se bave ovih hobijem, bez obzira na mladost, neiskustvo i nepoznavanje radio tehnike. 

Program pokriven sadržajem dela za obuku je usklađen sa CEPT dokumentom ECCREP89 (A Radio Amateur Entry Level Examination and Licence), koji nije zvanično prihvaćen od SRS; ali mi smatramo da je odlična osnova za početnike, naročito one mlađe koji u osnovnoj školi još nisu došli u dodir sa složenim gradivom iz fizike, elektronike i radio-tehnike 

YU1ABH-novi-operatori-petar-lazo-jovan.j

Mladi operatori u RK Užice YU1ABH

Praktični aspekti rada

Uzbuđenje, trema i malo straha koje svaki mladi operator oseća kada prvi put sedne za stanicu je poznato svima koji su bili uporni da završe teoretski deo kursa. Nema, međutim, mesta panici. 

Održavanje veza, zapravo, je jednostavna i zabavna aktivnost, samo treba biti pripremljen. Ovaj praktični je najvažniji deo obuke. Bez obzira koliko dobro ste savladali teoriju, kada stavite slušalice na uši i zavrtite skalu znaćete je li ovo hobi za vas. I da li ste vi za njega.  

U ovom delu ćete naučiti praktične detalje rada na stanici i osloboditi se treme. Radio-stanica služi za uživanje i to će se brzo potvrditi. 

Mladi YU1ABH.jpg

Mladi operatori u YU1ABH

Tehnički deo

Radio-amaterski hobi je tehnička delatnost, pa je logično da se moraju poznavati tehničke osnove onoga čime se bavimo. Za mlađe radio-amatere koji se sa tehnikom još nisu sreli u školi, najpre u okviru nastave fizike, tehnička znanja mogu biti problem. 

Zbog toga je program tehničke obuke za početnike  prilagođen uzrastu i predznanjima mlađih kandidata. Posle ovog dela obuke bićete po znanju ispred svojih vršnjaka, što je i logično: vi ste radio-amateri, a njima je to svojstveno.  

kamp2019-2019-07-08_08-14-25-yu1zz.jpg

Uvek u skladu sa pravilima

Propisi i pravila u radu

Propisi i pravila nisu tu da nam umanje zadovoljstvo, naprotiv. Pridržavanje pravila omogućava da svi podjednako uživamo u hobiju, u skladu sa našim željama, znanjem i iskustvom. 

Ne plašite se pravila, što više ljudi ih poštuje biće nam svima lakše i lepše. 

bottom of page