top of page
00 KH7AL.jpeg

SOTA

  Summits 

  On 

  The

  AIR

Na slici: KH7AL tokom SOTA aktivacije

SOTA (Summits On The Air) je organizacija otvorenog tipa koju su osnovali radio-amateri iz Velike Britanije. Nema formalnog članstva, nema članarine, nema mnogo formalnosti osim što je za korišćenje resursa potrebna registracija. Nije deo IARU.

Cela aktivnost je usmerena na promociju rada sa planinskih vrhova, tako da uz radio-amatersku aktivnost, uključuje boravak u prirodi, planinarenje i osvajanje planinskih vrhova. Ne postoje kruta pravila, možete raditi na bilo kom opsegu, bilo kojom vrstom rada i sakupljati poene. 

Dobar deo materijala na ovom delu sajta je preuzet sa SOTA sajta, uz dozvolu Summits On The Air grupe, za šta smo im veoma zahvalni.. 

Lot of materials and information on this site were translated from SOTA web site, courtesy of Summits On The Air programme group. Thank you very much, guys!

Kako se sakupljaju poeni? Možete biti aktivator ili lovac. Aktivatori su radio-amateri koji se veru po vrhovima i sa njih rade veze. Lovci su oni koji prakte aktivacije i trude se da odrade veze sa aktivatorima. Aktivacija svakog vrha donosi određeni broj poena, a dovoljno je odraditi jednu vezu kao lovac ili bar četiri veze kao aktivator da bi aktivacija bila priznata. 

sota-logo.jpg
SOTA Resursi

SOTA web sajt je dobro organizovan i veoma koristan za pripremu, najavu, praćenje i realizaciju aktivacija i lova. Najvažniji elementi sajta, pored obilja potrebnih informacija su: 

  • Uputstva, pravila, preporuke za početnike i druge učesnike u sekciji Joining in. Ovo ćete prvo pogledati ako tek počinjete, a vratićete se često ponovo. 

  • SOTAwatch je specijalizovani klaster na kojem možete videti spotovane trenutne i planirane aktivacije. Aktivatori i lovci se pouzdaju u ovu listu, jer se obično radi veoma malom snagom i korisno je znati koga možete očekivati na opsegu. 

  • SOTA baza podataka sadrži podatke o aktivacijama, logovima, postignutom broju poena, rang listi aktivatora i lovaca i druge podatke prikupljene u SOTA aktivnostima. Takođe, tu možete naći listu vrhova po zemljama i regionima. Dnevnici nakon aktivacija i lova se elektronski šalju u bazu i tamo čuvaju i obrađuju.

  • SOTA mape su interaktivni sajt na kojem možete videti raspored vrhova, dobiti osnovne podatke o njima i koristiti ih za planiranje i konkretne aktivacije. Pored slojeva sa izohipsama, koje će vam pomoći da nađete najbolji put do vrha, postoji sloj sa satelitskim snimkom koji vam olakšava snalaženje i pristup. 

  • Sota Reflektor je forum na kojem ćete naći obilje podataka i konkretnih iskustava najaktivnijih članova o planiranju i pripremi aktivacija, opremi i tehnikama rada, i hiljade drugih interesantnih i korisnih detalja.

Pored pravila za SOTA aktivnosti, veoma bitan momenat je poštovanje ekologije i ###deklaracije o zaštiti okoline

SOTA sajt ostaje glavni izvor informacija: prostudirajte ga pažljivo i biće vam mnogo lakše kod aktivacija i lova na aktivatore. Potrudićemo se da vam i na ovom sajtu damo što više informacija na srpskom jeziku.

Linkovi sa uputstvima na srpskom jeziku:

bottom of page