top of page
00%20LA9XGA_edited.jpg

OPREMANJE

Minimalni SOTA setup:

LA9XGA - www.la9xga.com

Svaka SOTA aktivacija, pored dobre volje i pristojne kondicije, zahteva i opremu za rad. Opremu nosite na leđima, u rancu, pa morate voditi računa o njenoj težini i zapremini. Uz radio-stanicu neophodna je pogodna antena: sklopiva, lagana, ali efikasna. Ne smete zaboraviti ni baterije koje su obično jedan od težih elemenata opreme. Pored svega toga, morate poštovati prirodu i zaštiti se od hladnoće, sunca, teškog terena, nepredviđenih okolnosti. Nešto se mora pojesti, a voda je dragocena. 

Sve ovo iziskuje ozbiljnu pripremu i pažljivo odabranu opremu, koja će vam omogućiti da zaista uživate u hobiju i izbegnete da se zadovoljstvo pretvori u svoju suprotnost. Planine su prelepe, ali i opasne i nepredvidljive, naročito ako ste se odlučili da radite aktivaciju u ekstremnim uslovima, zimi ili na veoma visokim vrhovima, 

Kod FF aktivacija obično je malo lakše, jer su pravila malo opuštenija, dozvoljeno je korišćenje vozila i rad je komforniji. Ipak treba pažljivo izabrati opremu i sve što čete potrpati u prtljažnik, najčešće nema mesta greškama. 

Pokušaćemo da vam pomognemo da se bolje pripremite, a korisno je konsultovati SOTA sajt, naročito Joining-in sekciju, Reflektor i uputstva za aktivatore.

bottom of page