top of page

YU0W: vatreno krštenje

Updated: Jan 15, 2021

Zlatiborski vrhovi, jul 2019. godine

SOTA Aktivacija: YU/ZS-116 Kučište

Lokacija: 42.759 N 19.901 E visina 932 m

Lokator: KN04GT

Autor: Aleksandar Tomić YU0W


Održavanje kampa mladih radio amatera u Rozanstvu, na obroncima Zlatibora nesumnjivo je događaj koji ću pamtiti. Tog popodneva posle ručka, iako je dan već debelo odmakao, Aca YU1CA i ja dolazimo na ideju da pokušamo da izvedemo aktivaciju SOTA vrha Kučište koji je bio udaljen oko 5km vazdušnom linijom, a putem 18km. Nalazi se izmedju Drežnika i Skržuta, na nadmorskoj visini od 932m. Na aktivaciju smo poveli Martu (11) i Strahinju (8). Put nas vodi preko sela Ravni i Skržuti. Prateći korito reke Prištavice, uživamo u netaknutoj prirodi. Ljubazni meštani nas usmeravaju ka našem odredištu, mada mnogi od njih nikada nisu čuli za Kučišta. Ovo nam se često dešava, jer se lokalni nazivi vrhova dosta često razlikuju od onih koji se nalaze na internet mapama.


Posle Skržuta silazimo sa glavnog puta i nastavljamo uzbrdo uzanim makadamom. Teren je šumovit ali se mestimično pojavljuju proplanci. Nismo sigurni kako će biti na vrhu i da li ćemo uspeti da postavimo antenu. Što smo blize vrhu euforija je sve veća i nestrpljivo iščekujemo kraj putešestvija. Put nas dovodi skoro do samog vrha na kome se nalazi proplanak, taman dovoljan za postavljanje Acine GP antene za 20m. Uvežban za brza dejstva na terenu, Aca nam izdaje zadatke i za 5 minuta smo spremni za SOTA aktivaciju. Nema gubljenja vremena. Aca je čitav scenario prošao vec bezbroj puta i nema mesta za grešku.


Uključujemo Ukrajinca (Acin QRP) I registrujemo aktivnost na bandu. Par puta pozivamo, klaster odrađuje svoje, čitava stvar kreće. Deca prate situaciju i upijaju. Naše uzbuđenje pozitivno deluje i na njih. Strpljivo prate dešavanja bez buke. Veze se nižu. Aca prebacuje taster meni i to je trenutak mog vatrenog krštenja. Po prvi put se znak YU0W pojavio sa nekog SOTA vrha. Prelep osećaj da si sa tako malom snagom a opet tako bitan u tom trenutku velikoj grupi ljudi. Svi oni uživaju u ulozi lovaca, ali je moje uživanje veće. Norma za aktvaciju je brzo dostignuta i vreme je da razmišljamo o povratku. Drugari sa kampa su zabrinuti i najavljuju nevreme, a treba biti na vreme na večeri da deca ne bi ostala gladna. Krćcemo sa pakovanjem uz obavezan trenutak kada se prave zajedničke fotografije. Procenjujemo da ćemo kasniti u povratku, ali se trudimo da požurimo. Uz sav trud, uspeli smo da zalutamo: promašili smo neko skretanje i sada je vec sasvim sigurno da ostajemo bez večere. Strahinjin komentar bio je da je za ovo vredelo propustiti večeru.

Dokopali smo se glavnog puta i uskoro stizemo u Rožanstvo. Sabiramo utiske i pregledamo slike uz večeru koju su nam drugari iz kampa sačuvali. Ova aktivacija je dobro odrađena i nesumnjivo ce uticati na moj budući izbor pravca u kome će se moj hobi razvijati. Za sutra imamo nove planove i nove aktivacije koje nas čekaju.


42 views

Recent Posts

See All
bottom of page