top of page

Nauči CW, dobijaš opremu!



Svesni smo da je malo mladih operatora zainteresovano da uči telegrafiju, naročito od kada više nije obavezna na ispitima ni za jednu klasu. Ipak, postoje jaki razlozi da se neguje rad telegrafijom. Pored očuvanja tradicije, rad telegrafijom daje vam znatne prednosti u odnosu na rad fonijom, odnosno SSB.


Pravi kontest operator radi i telegrafiju i SSB

Rad u takmičenjima samo u SSB kategoriji je pola zadovoljstva. CW takmičenja pružaju više uzbuđenja, dinamičnije veze, više kontakata sa manjom snagom. Pridružite se velikim igračima i pojavite se uspešno u WW kontestima!


CW rad je pravi izbor za FF i SOTA

Kada krenete u planinu ili park prirode, ne možete računati na veliku snagu i teške baterije. Zbog toga vam CW pruža sjajne mogućnosti: sa vrha planine i 5W telegrafijom ćete odraditi neuporedivo više veza nego korišćenjem SSB rada.


Bez CW rada QRP je nemoguća misija

Mala snaga znači i mali domet, manje kontakata i manje udaljenosti. Telegrafija menja pravila igre: koristeći QRP uređaj male snage i CW postići ćete ono što sa SSB možete samo sanjati.


Kako mi možemo da pomognemo?

Hajde da napravimo dogovor: ti nauči telegrafiju, a mi ćemo ti pokloniti opremu.

QCX QRP primopredajnik je izuzetna mala mašina koja može da vam donese veliko zadovoljstvo i nezaboravne trenutke u FF ili SOTA radu, a sa dobrom antenom i lepe veze od kuće.

Malo više detalja možeš naći u jednom od članaka na sajtu, prikazu rada sa QCX-om koji je napisao MIloš YU1UUU.



Pored QCX uređaja, poklanjamo ti i 3-band vertikalnu antenu za 40-30-20m i ručicu za elektronski taster.

Ova kombinacija je proverena na brojnim SOTA i FF aktivacijama. Dakle, dobijaš kompletnu opremu i možeš odmah da kreneš da radiš!



Kakav dogovor pravimo?

Ako želiš da iskoristiš ovu priliku, javi nam se na email adresu rk.yu1aaa@gmail.com.

Uslov je da nisi stariji od 25 godina, da imaš položenu radio-amatersku klasu, dodeljen znak i da si član Saveza radio-amatera Srbije.

Ako si već savladao telegrafiju, uradićemo proveru. Ako nisi, dobićeš rok od, recimo, tri meseca do provere. Pomoći ćemo ti da se pripremiš za proveru.

Ako prođeš proveru, odmah dobijaš pomenutu opremu, sa jednom jedinom obavezom: da je koristiš i da nas o tome obaveštavaš.

Za sve dalje informacije smo na raspolaganju, najbolje mailom na pomenutu adresu.


Preporučujemo https://lcwo.net/ kao odličan sajt za online učenje i vežbanje telegrafije.



776 views

Recent Posts

See All
bottom of page