top of page

QCX: mali veliki uređaj



Jednom prilikom sam bio pozvan u prostorije svog kluba gde me je čekalo iznenađenje.

Nisam znao o čemu se radi. Na stolu me je čekao mali uređaj sa logom kluba "RK44".

U pitanju je bio QCX CW transceiver, poklon od Slobe YT2SS i Aleksa YU0W, koji inače

sam sklapa, ispituje i podešava sve QCX-eve.


Moram priznati da sam bio skeptičan jer nisam bio svestan mogućnosti ovako malog QRP uređaja. Čim sam se vratio iz kluba, povezao sam antenu, zvučnik, taster i upalio ovu malu stanicu koju sam u džepu doneo kući.

Bio sam prijatno iznenađen, jer sam odmah uspeo da uradim DX sa ovako malim uređajem od 5W! Narednih nekoliko dana nisam uključivao svoju KT stanicu, sve sam radio sa QCX-om.

I dalje ga redovno koristim i kući i u portabl radu, YUFF i SOTA aktivacijama, gde se pokazao odlično! Portabl rad zahteva relativno brz transport, postavljanje i sakupljanje radio opreme. Ukoliko radim SOTU a vrh nije dostupan za vozila, teška KT stanica i akumulator definitivno nisu najbolje rešenje. Zato je QCX kao stvoren za portabl aktivnosti.



Prijemnik ovog uređaja je neverovatan! To je jedna od stvari koja mi se i najviše svidela. Snaga na predaji varira u zavisnosti od napajanja, sa većim naponom napajanja dobija se više snage. Ja radim sa 11-12V i dobijam manju snagu ali i duže trajanje baterije. Nikada mi nije bilo neophodna snaga od 5W, koju možete imati sa napajanjem od oko 16V. "Voltage" opcija u meniju mi omogućava da koristim LCD displej kao voltmetar i da merim napon baterije, što je korisno u portabl aktivnostima.

Uređaj ima ugrađen elektronski taster, 200Hz CW filter, S-metar i veliki izbor opcija u meniju. Tu je CW dekoder koji je jako koristan za početnike i verovatno jedna od najatraktivnijih funkcija ovog uređaja. Iako mi nije potreban, jako je lepo videti tekst koji emitujem.

Pomoću opcije "Messages" se može snimiti preko 10 poruka poput CQ opšteg poziva, RST-a, itd... Maltene se može uraditi i kompletna veza bez korišćenja tastera. Ja ne praktikujem taj način rada, ali smatram da je jako koristan.

U opciji "Keyer" se može birati Iambic A/B, Ultimatic i Straight Key mode, što mi se jako dopalo s obzirom da volim da kucam pešakom. Ova mala napravica se pokazala odličnom za vežbanje telegrafije i usavršavanje brzine kucanja u "Practice" mode-u bez emitovanja. "Keyer swap" funkcija se takođe pokazala korisnom u jednoj od mojih portabl aktivnosti. Mogao sam da improvizujem i da okrenem naopako ručicu, ali nije bilo potrebe zahvaljujući ovoj opciji koja je tu da zameni "tačke" i "crte".

Jedna od funkcija u meniju je i "Beacon mode". То su CW beacon i WSPR beacon. Još uvek nisam imao prilike da isprobam WSPR ( tzv. "Whisper" ) beacon funkciju, koja podržava vezu preko GPS-a, ali ću doći i do toga...

Noise blanker, RIT, VFO A/B, QSK (full break-in), Signal generator su samo neke od mnogobrojnih opcija u meniju ove zanimljive QCX napravice. Ovaj uređaj ima pregršt pametnih funkcija, tako da se ne bih usudio da ga nazovem igračkom. Još uvek nisam isprobao sve mogućnosti QCX CW transceiver-a, ali mogu da kažem da je ovo definitivno moj omiljeni portabl uređaj.

73 de YU1UUU


266 views

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page