top of page

IC-705: Mali, ali tehničar!

Autor: Aleks YU0W


Za IC-705 ste već čuli, podigao je veliku prašinu kada se pojavio. Interesovanje je bilo toliko veliko da se za isporuku čekalo po šest meseci od narudžbine. Zašto je jedan QRP uređaj sa prilično visokom cenom toliko uzburkao radio-amaterski svet?

Spadam u srećnike koji ga imaju i svakim danom sve više uživam u radu sa njim.IC-705 je moderno koncipiran uređaj sa SDR prijemnikom. Sličan je starijem bratu IC-7300, po koncepciji, sa tač-skrinom istih dimenzija i vrlo sličnim sistemom menija, prija onima koji su navikli na Icom uređaje. Poseduje brojne funkcije i veoma velike mogućnosti prilagođavanja i podešavanja svih parametara.

Radi svim vrstama rada na svim opsezima od 1.8 do 432 MHz, sa kontinualnim prijemnikom. Izlazna snaga je 10W kada radi sa spoljnom i 5W kada radi sa internom baterijom čiji je kapacitet dovoljan za tri sata rada. Stiže opremljen mikrofonom, napojnim kablom, baterijom od 2000 mAh, rezervnim osiguračima i 3.5 mm džekom.


Zašto je IC-705 jako dobar uređaj, po mom mišljenju?

IC-705 je moderna zamena za druge uređaje male snage za rad u prirodi, kao što je FT-817, koji su odavno zastareli. Ni jedan drugi uređaj za ovaj segment korisnika se po karakteristikama i mogućnostima ne može meriti sa IC-705, a po mogućnostima ne zaostaje za ozbiljnijim baznim uređajima.

Displej je veliki kao kod IC-7300, vidljiv i kada je direktno izložen sunčevim zracima, što je bitno za rad u prirodi. Sadržaj ekrana je pregledan, a sistem menija je dobro smišljen. Najčešće korišćene komande su izvedene na tastere i enkodere tako da su stalno dostupni za lak i brz rad.

Rad je intuitivan i funkcionalan: kratak pritisak na taster aktivira funkciju, duži pritisak otvara meni za podešavanje te funkcije. Pojedini tasteri i enkoderi imaju više funkcija koje se jednostavno biraju pritiskom komandu. Komande su dobro raspoređene i zgodne za rad.

Uređaj poseduje CW i voice memorije tako da možete da radite bez napora i bez računara. Postoji mogućnost priključka spoljne tastature koju možete lako sami napraviti i pozivati memorije bez korišćenja ekrana. Poseduje i pet brzih memorija za frekvencije kojima se možete brzo vratiti po želji.

Prijemnik je u potpunosti SDR, sa kvalitetnim i efikasnim waterfall prikazom: jednim pogledom imate pregled signala na opsegu. Na raspolaganju su tri digitalna filtera koji se mogu precizno podesiti po potrebi.


IC-705 ima ugrađen mini antena analizator, jer pored toga što može da meri SWR na radnoj frekvenciji, može da se „prošeta“ i prikaže kako se SWR kreće u okolini te frekvencije.

Rad na svim opsezima jednim uređajem je još jedna prednost. Pogodan je i za rad sa linearnim pojačavačima, za šta je predviđen interfejs. Može poslužiti kao bazni uređaj za mikrotalasne opsege, uz odgovarajući transverter.

Povezivanje sa računarom za digitalne modove je jednostavno jer postoje USB, WiFi i Bluetooth portovi te vam ne trebaju dodatni interfejsi.

Ugrađen je GPS prijemnik, kako i sat realnog vremena sa sinhronizacijom.

O mogućnostima rada digitalnim modovima i D-Star funkcijama nekom drugom prilikom.

 

Moja dodatna zapažanja i sugestije su:

IC-705 nije namenjen za ćaskanje na VHF/UHF jer za to možete nabaviti mnogo jevtiniji uređaj. Ako, međutim, tražite kompaktan, pouzdan i robustan uređaj bogato opremljen funkcijama za SOTA, FF i druge aktivnosti u prirodi, bolji uređaj nećete naći.

Iako QRP uređaj, rad sa njim ne liči na rad sa drugim QRP uređajima koji obično imaju veoma skromne mogućnosti. Na raspolaganju su vam brojne napredne i efikasne funkcije.

Napravite eksternu tastaturu za pozivanje memorija sa porukama. Ekran će biti slobodan, a tastatura pri ruci.


Nabavite micro SD karticu od 16 GB i imaćete dovoljno prostora da snimite podešavanja, memorije i da snimate veze koje radite, tako da ih u dnevnik možete uneti natenane kada se vratite kući.

Napravite rezonantne portabl antene jer IC-705 nema ugrađen auto tjuner, mada se već mogu naći kompatibilni automatski tjuneri, kao što je icomov AH-705.


Iako se na tržištu već pojavio svakakav pribor za IC-705, budite uzdržani, ne treba bacati pare. Ipak, preporučujem mali fotografski tronožac kao idealni stalak za rad. Nabavite futrolu ili ranac koji će dobro zaštititi uređaj u transportu. Originalni Icom ranac je preskup, a funkcionalnost nije u skladu sa cenom.


Ima dosta prikaza ovog uređaja na internetu, a meni se svideo onaj koji je na Youtube postavio Pascal VA2PV:


Zaključak: Ako radite SOTA i FF aktivacije, volite da radite iz prirode, i ako možete sebi da priuštite IC-705, ne oklevajte. Pričiniće vam veliko zadovoljstvo i mogućnost da iz prirode radite udobno i efikasno, kao da ste kod kuće319 views

Recent Posts

See All
bottom of page