top of page

NA KROVU BEOGRADA

Updated: Jan 15, 2021

Zvezdara, septembar 2019. godine

WWFF Aktivacija: YUFF-0125 Zvezdarska šuma

Autor: Aleksandar Tomić YU0W


Sasvim neplanirano i u neobaveznom razgovoru sa Tufom YU1TUF dolazimo na ideju o aktivaciji Zvezdarske šume YUFF-0125. Plan je bio da to odradimo već sutradan, 07.09.2019 u prepodnevnim časovima. Društvo će nam praviti i Andrej YU1NKA Tufa ima želju da se oproba u aktivacijama, ali ni on ni Andrej nemaju iskustva, a ja sam sada već stara kajla, pa ću im u tome pomoći. U kasnijim večernjim satima pronalazim teleskopski štap za pecanje od 7m, pakujem malo kanapa, lepljive trake, papir i olovku. Andrej će poneti IC7300 i akumulator od 74Ah, dok će Tufa obezbediti dipol antenu nabavljenu za ovakve prilike preko Aliexpresa. Deluje kao da imamo sve sto nam treba, i ne uzbuđujem se više oko sitnih stvari. Zvezdarska šuma je na 10 minuta pešice od mog stana, pa ako i bude bilo problema brzo ćemo ih rešiti.

Četa mala ali odabrana: Andrej, Alex, Strahinja i Tufa

Nalazimo se u 9h i vrlo brzo smo na lokaciji. Obilazimo vidikovac kao jedno od dva potencijalna mesta za smeštaj pps-a. Vidikovac je solidno mesto za postavljanje antene, ima gde i da se sedne ali je postoji problem jer posetioci ne mogu da priđu. Nema mesta u slučaju da je pps na samoj platformi. Odustajemo od te ideje i odlazimo u šumu prekoputa Šumskog Bara. Tamo već postoje stolovi sa nadstrešnicama i klupama gde nikome ne bi smo smetali. Ima mesta i za antene. Na brzinu montiramo "pecaljku" i kačimo Tufin balun sa žicama podešenim za 40m band. Uključujemo IC7300 na 7144 KHz i pozivamo CQ. Iskreno nisam očekivao neku značajniju reakciju lovaca, međutim odaziv je bio fantastican. Kada se frekvencija malo “razradila ”, predajem mikrofon Andreju i Tufi. Bore se momci kao lavovi, treba to sve izdržati, odraditi i evidentirati. Fenomenalna atmosfera dok se veze nižu jedna za drugom. Radoznali pogledi vikendaša i povremeno zadržavanje pored našeg stola dali su dodatnu crtu ozbiljnosti celoj akciji. Predstavljanje naseg hobija u najlepšem svetlu u direktnoj komunikaciji sa korespondentima na engleskom jeziku, nivo obučenosti i ekspeditivnosti nisu ostavili nikoga ravnodušnim. Dok su deca sa roditeljima posmatrala šta se tu dešava, primetio sam da su neki roditelji već znali o čemu se radi i to su objašnjavali svojoj deci. Razlog za ovo nalazim u činjenici da je Zvezdarska šuma stvarno mnogo puta aktivirana a ponajviše od strane YU1CA, koji je naš najbolji ambasador i koji je ljude već navikao na naše prisustvo na Zvezdari.

Bilo kako bilo, odrađeno je oko 150 veza CW/SSB. Zadovoljni, privodimo akciju kraju, pakujemo opremu i u roku od 5 minuta smo spremni za povratak. U kolima slušam zadovoljne komentare Tufe i Andreja. Tufa izjavljuje da je ovo bilo prelepo iskustvo i da je to ono o čemu je oduvek maštao. Već kuje planove za sledeći vikend i sprema opremu. Ja sam zadovoljan kad su momci zadovoljni, a u suštini je bila prava relaksacija. Zvezdarsku šumu toplo preporučujem za aktivaciju na lokalnom nivou.










19 views

Recent Posts

See All
bottom of page