top of page
Radan Sokolov Vis 5.2.jpg

Uputstva
za
AKTIVATORE

Kao za sam amaterski radio, postoje mnogobrojne varijante SOTA aktivacija, teške onoliko koliko želite da budu. Mnogo puta je rečeno i generalno prihvaćeno da SOTA nije igra sa nivoima. Na sreću, nije. Da nije tako, ne bi bilo širine i različitih ciljeva za učesnike svih starosnih doba i mogućnosti, od onih koji se teško kreću do ozbiljnih planinara i alpinista. Upravo tako, SOTA program je tako pažljivo koncipiran da ponudi svakome ponešto i ne morate biti u ekstremnojj kondiciji da biste postali uspešan aktivator.  Gde su dokazi za ovu tvrdnju? Postoji priličan broj aktivatora koji su ljudi sa posebnim potrebama, čak i bar jedan uspešan slepi aktivator! Otac jednog operatora je učestvovao u aktivaciji G/NP-028, kada je imao 90 godina, šaljući pozdravne poruke! Među onima koji su najspremniji, postoje sezonski planinari, ali i nosioci Mountain Goat Award priznanja koji su osvajali vrhove i pre nego što se SOTA program pojavio 2002. godine. Najvažnije predispozicije su entuzijazam, posedovanje radio-amaterske licence i ljubav prema otvorenom prostoru.

 

Izvor/Source: SOTA web site, autor/author: John, G4YSS 

 

Napomena: korisno je pročitati. 

   Guidelines for Activators (EN) 
   Winter Safety Notes (EN)

Pandzin-Grob.PNG
Radan Sokolov Vis  2.2.jpg
SOTA YU-ZS-117 2.1.jpg
Radan Sokolov Vis  3.2.jpg
Priznanja

Svakom vrhu je dodeljen određeni broj poena, od 1 do 10. U nekim zemljama sezonski bonus od 3 poena po vrhu pomaže prikupljanju poena. Postoje sertifikati za osvojenih 100, 250, 500 i 1000 aktivatorskih poena, ali kada osvojite 1000 poena, dobijate atraktivni 'Mountain Goat' trofej sa ugraviranim pozivnim znakom. Ako ste u iskušenju da okačite gojzerce o klin posle osvojenih 1000 poena, postoje i dalja priznanja za osvojenih 2500, 5000 i više poena!

Pronađite svoj sopstveni nivo!

Početak SOTA aktivacija liči na kupovinu novog odela. Krojač uzima meru i počinje da kroji. U pojedinim trenucima neophodno je probati i popraviti kroj. Na kraju odelo treba da stoji kao saliveno (dok ne nabacite neki kilogram više, nažalost). Ako imate malo iskustva u osnovnim elementima SOTA aktivacije (planinarenje i rad u portabl uslovima) već ste u neku ruku počeli da učite. Vaš prvi izlazak možda neće ići baš po planu, ali nemojte se obeshrabriti. Sa malo strpljenja, nekoliko podešavanja i možda par saveta iskusnijih, doći ćete do stil akativacije koji vam lično odgovara, u okviru vašeg budžeta i uz oštrenje vaših sposobnosti, donoseći adovoljstvo preko svih očekivanja.  

Mnogi aktivatori žude za Mountain Goat Award priznanjem, ali ono nije za svakoga. Ako živite daleko od planina, imate posebne potrebe ili nemate dovoljno slobodnog vremena, najbolje je da sebi u početku postavite dostižne ciljeve, kao što je aktiviranje nižih vrhova u okolini, ili odabir nekog gde je dobar prilaz putem itd. Takođe, oni iskusniji mogu poželeti da ograniče svoj trud samo na najviše vrhove. Najvažnije je učestvovati, uživati u izazovima i osetiti gužvu lovaca željnih da odrade "vaš" vrh i osvoje poene ili osvoje novi ili jedinstven vrh, bez obzira koliko je visok. 

 

Hajde da počnemo od ozbiljnih stvari...

Teme koje slede, važne za bezbedne SOTA aktivacije, opisane su detaljnije u Winter Safety Notes (za SOTA početnke). Obavezno ih pročitajte! 

Vremenske prilike

Ako niste naviklli na visine, uslovi vas mogu iznenaditi, naročito zimi. Nepotrebnoje ponoviti da su vreme u dolinii na vrhu dve različite stvari. Možete očekivati pad temperature od dva stepena na svakih 300m visinske razlike, možda i dva puta toliko ako duva vetar uz nagle promene. U planinskim oblastima vreme se može brzo promeniti od lepog i svežeg do oluje u svega nekoliko minuta. Ako se niste dobro pripremili za svoj prvi SOTA izlet, dodatak niskih oblaka i padavina zapamtićete za ubuduće. Proverite ažurnu vremensku prognozu, ako je moguće za lokalnu planinu.  

Leti morate preduzeti mere da izbegnete dehidraciju, opekotine od sunca i napade insekata. Sve ozbiljnija opasnost su obični krpelji, koji prenose Lajmsku bolest. Zimi, pothlađivanje usled vetra je stalni neprijatelj, ali i sneg, led, loša vidljivost i kratki dani moraju biti uzeti u obzir. Čuvajte se gromova i statičkog elektriciteta koji može oštetiti opremu.

Obuća za hodanje

Obezbedite odgovarajuću odeću i obuću za hodanje, uključujući nepromočivu jaknu, šešir ili kapuljaču, rukavice, hranu i piće, navigaciju i pribor za nepredviđene okolnosti, mape, zviždaljku, vreću za preživljavanje i pribor za prvu pomoć. Dobar ranac, kojine mora biti veliki, sa nepromočivom oblogom kako biste sačuvali svoju radio-opremu. Ponesite malu baterijsku lampu, rezervne obroke i pribor za preživljavanje. Isplanirajte rutu i obavestite pouzdanu osobu pismeno, da vam pomogne u slučaju potrebe, Na mongo mesta u planinama nećete imati mobilnu mrežu.  

 

Iskustvo

Ako ste potpuno novi u planinarenju, krenite sa iskusnim saputnikom i/ili počnite sa malim ciljevima koje ćete postepeno osvajati. Za ambicioznije aktivnosti, morate imati znanje, kondiciju, veštinu i odgovarajuću opremu u skladu sa uslovima koji vas očekuju, sa dovoljno rezerve koja može da pokrije neočekivana kašnjenja i situacije.

 

Na vrhu

Učinite svoju aktivaciju komfornom. Podloga za sedenje i dodatna odeća su dobar početak, ali za duži boravak neophodan je prenosni zaklon. Na nekim vrhovima možete se zakloniti iza kamenog zida, ali je neophodno obezbediti i drugim ljudima dovoljno prostora. Vreme provedeno u objašnjavanju čime se to bavite je korisno utrošeno vreme, ali treba se truditi da se što više uklopite u okolinu, i vizuelno i zvučno. Smestite se bezbedno, na najmanje nametljiv način i koristite slušalice. Dajte sve od sebe da budete dobar ambasador hobija. Na raspolaganju su brošure koje možete pokloniti, ali vodite računa da ne postanu otpad.  

Zapamtite: vi ste odgovorni za svoje sopstveno dobro, tako da je detaljna provera sigurnosti u planini neophodna bez obzira da li imate visoke ciljeve ili se samo malo udaljavate od automobila. 

A sada lakše teme...

 

Radio komplet

Život je pun izbora, ali poprema za SOTA aktivacije se grubo može podeliti u nekoliko glavnih kategorija:

VHF FM ručni uređaj

Možda najjednostavniji, najlakši, najmanje nametljiv i najbrži (ako je uspešan) pristup aktivaciji je poneti sa sobom VHF ili UHF ručni FM uređaj, sa helikoidalnom antenom. Ovde SOTA nudi pravu mogućnost da skromna oprema da bolje rezultate. Sa vrha ćete verovatno uživati u lako uspostavljenim kontaktima, naročito ako ste na većoj visini i blizu naseljenih centara. Ako ste novajlija na 2m opsegu, FM može biti dobar za početak i probu. Ipak, na manjim brdima koja su u senci većih, kao i na mnogim udaljenim planinama, bez obzira na dobar položaj, stvari neće ići tako lako. U takvim slučajevima od velike pomoći mogu da budu ranac-vertikalke, slobodnostojeći stubovi i antene (polutalasna, na primer) ili portabl SOTA-bimovi. Ipak, ima vrhova na kojima ni ova oprema neće biti garancija da se nećete pomučiti da uspostavite minimalne 4 veze neophodne zta priznavanje aktivacije. 

 

VHF SSB i bim

Sledeći logičan korak je korišćenje VHF SSB opreme i većeg bima, malo više snage i eventualnog prijemnog pretpojačavača. Verovatno ćete otkriti novi svet, koji je inače skriven za 2m FM operatore. Upotrebljive daljine mogu se produžiti, naročito korišćenjem 'Es' ili 'tropo' fenomena, ali težina opreme raste. Opsezi 70cm i 23cm su takođe na raspolaganju, ali ni jedan od njih nije uspešan kao 144 MHz. 6m opseg može biti prijatno iznenađenje, a neki aktivatori imaju uspeha na opsezima i da 10 GHz.

 

Krati talasi

SOTA aktivnost je sada internacionalana i može se naći na svim KT opsezima. Na aktivnost utiču ciklusi Sunčevih pega, glavna aktivnost tokom minimuma je na opsezima 40, 30 i 20 metara, dok se tokom maksimuma seli na gornje opsege. Postoji i mala grupa entuzijasta koji rade na opesgu 160m.

Ako su prihvatljivi nedostaci nošenja i postavljanja opreme za KT rad, naročito ako mislite da radite sa znatnom snagom, dolazite do tačke kada možete očekivati veze sa celim svetom. Ipak, mora se čvrsto odoleti iskušenju da se smanji obim osnovne bezbednosne opreme na račun radio-opreme. Najviše aktivatora koriti QRP sa iznenađujućim uspehom: summit to summit (S2S) kontakti su zabeleženi na daljinama od preko 17.000 km.

Iako mali problem na većini SOTA vrhova, bitno je voditi računa o mestu potrebnom za rad i dugačkim žičanim antenama na kompaktnim vrhovima. Mora se poštovati pravilo "zona aktivacije 25m kako bi se rešilo pitanje prostora i zaštite od klimatskih elemenata. 

 

CW

Usled očiglednih ograničenja u težini i snazi opreme, CW se nameće kao logičan izbor, usled veće pouzdanosti u teškim uslovima i korišćenja QRP opreme. Priličan broj SOTA operatora je izbrusio svoje znanje telegrafije ili ga je izgradio od nule. Bez obzira da li su aktivatori ili lovci, imali su korist u vidu punog dnevnika i zadovoljstvo usled savladane nove veštine koja daje sigurnu prednost. 

Napajanje

Najčešće korišćeni izvori napajanja u SOTA QRP radu su NiMH i litijumske batrije. Do daljeg razvoja tehnologije baterija, koja će ponuditi lagane baterije velikog kapaciteta po pristupačnim cenama, mnogi aktivatori su primorani da koriste popularne ali teške zaptivene olovne baterije kapaciteta reda 7.5 Ah, za svoje 100W uređaje. Korisno je pratiti radio-amaterske skupove, kako biste znali šta je raspoloživo.  

Uređaji

Prenosni VHF/UHF uređaji su popularni i ima ih u velikom broju varijanti. Najbolji izbor su robusni 2m ili duoband uređaji, sa 5W izlazne snage i po mogućnosti vodootporni. Na raspolaganju je i veliki izbor lakših uređaja, koji se mogu koristiti kao rezervni. SSB rad uz stari dobri FT290 sa linearom je dobra opcija. Za modernije uređaje trebaće vam SMA-BNC adapter za priključak spoljne antene.  

Na sreću, poslednjih godina se KT uređaji smanjuju u težini i dimenzijama, uz poboljšane karakteristike i rad na drugim opsezima (6m, 2m i 70cm). Treba pomenuti FT817, KT/VHF/UHF QRP uređaj koji je kao napravljen za SOTA rad.  FT857 je sličan ali veći i teži, nudi 100W snage, dok se neki SOTA aktivatori oslanjaju na Icom IC706. Popularan je i KX3, a mnogi aktivatori koriste različite tipove jednostavnih CW uređaja izrađenih u samogradnji iz kitova. 

Antene

Za VHF mnogi ljudi koriste lake bimove, industrijske ili iz samogradnje, uz odgovrajuće stubove. Za KT rad trend je izrada žičanih antena u samogradnji i laganih koaksijalnih kablova za njihovo napajanje (RG 174). Sve su popularnije link antene, bazirane na dipolu rezonantnom na najnižem željenom opsegu i konektorima za skraćivanje za gornje opsege, Pažljivo projektovani link dipol pokriva opsege 80m, 40m i 30m i može biti težak samo 400g sa kalemom. Mnogi KT aktivatori koriste minijaturne tjunere, vrlo često automatske, za prilagođenje i rad na više opsega žičanim antenama. Neki aktivatori vole da rade sa vertikalnim žičanim antenama zbog njihove pogodnosti za DX rad.

 

Nosači antena 

Najčešće se koriste lagani izvlačivi ribolovački štapovi od poliestera armiranog staklenim vlaknima, ankerisani na neki od načina. U slučaju jakog vetra njihovi tanki vrhovi mogu stradati, pa ih je najbolje sklopiti ako dođe do takvih vremenskih prilika. Kraći, prilagođeni štapovi mogu poslužiti za nošenje VHF bimova, a neki operatori koriste spojene štapove za hodanje sa niskim težištem kao osnovu za žičane antene.Na nižim vrhovima može se koristiti drveće kao oslonac za žičane antene. Koji god sistem da koristite, uvek postoji kompromis između težine, dimenzija i profila na vetru sa jedne strane i izdržljivosti i visine iznad zemlje sa druge strane.  

 

Šta možete očekivati

Sa izuzetkom vrhova na kojima ima komercijalne komunikacione opreme, tipično SOTA okruženje će vas obradovati niskim nivoom šuma, toliko da to morate doživeti. KT aktivatori uživaju u prednostima nad fiksnim stanicama, a u slučaju loših uslova, lovci se biti oni koji se više trude da urade vezu. VIkendom možete očekivati pravi pile-up, ali kao aktivator morate odrediti tempo rada jer jedini imate pregled situacije na vrhu, uz brigu o bezbednosti i vremenskim ograničenjima. Pile-up se mora čvrstom rukom kontrlisati ili može biti frustrirajući.

 

Lovci, logovanje i spotovanje

Život bi bio teži bez (deklarisanih) lovaca, ali to je bilo u početku. Danas, ako postoje uslovi na opsegu, obično možete biti sigurni da će biti lovaca, uz spotovanje i najavu, naročito automatske CW sisteme spotovanja, ali bez garancije. 

Odnos aktivatora i lovaca podrazumeva međusobno poštovanje, a pravilo je da se svaka veza validira davanjem SOTA reference, uz tačno logovanje i izmenu raporta. Ako je potrebno, postoje specijalni blokovi koji su otporni na kišu i vodu. Lovci mogu biti od velike koristi aktivatorima, prenošenjem slabih signala, (osim raporta, naravno). Vaša aktivacija može biti efikasnija ako je spotovan znak, SOTA referenca i frekvencija na kojoj radite. na SOTAwatch sajtu, nešto ranije. Možete sami sebe spotovati korišćenjem mobilnog telefona. Ako ste se specijalizovali za S2S (summit-to-summit tj. vrh-vrh) veze, lovci često pomažu prenošenjem detalja trenutnih aktivnosti. Na kraju, ljudi sa kojima komunicirate mogu postati veoma važna opcija za bezbednosnu hitnu komunikaciju, ukoliko to postane potrebno. 

 

Najavljivanje

Najavite planirano vreme dolaska na vrh, pomoći će, mada pojedini aktivatori osećaju pritisak da sve odrade na vreme. Ako postoji nedostatak najavljivanja i spotovanja, to je smanjenje navike lovaca da slušaju i pretražuju opseg u potrazi za nenajavljenim aktivacijama. Odluka je na vama, ali mogućnosti korišćenja SOTAwatch daje veoma dobre efekte za mnoge aktivatore. 

Frekvencije i reflektor

Ako ste početnik i želite da znate koje frekvencije se koriste za SOTA, pratite najave i spotove prethodnih SOTA ekspedicija. Nemojte se ustručavati da tražite pomoć i savet na SOTA reflektoru; konstruktivni i informativni odgovori su uobičajeni.  

To je to. Nemoguće je pokriti svaki aspekt aktivacija, ali imate za početak šta da grickate. Verovatno ćemo vas uskoro čuti na omiljenom opsegu kako učestvujete u ovom fascinantnom i uzbudljivom programu, sa vrha po vašem izboru.

Na kraju upozorenje: vrlo je omamljujuće!
Srećno i čuvajte se na vrhovima! 
bottom of page